Abstract
Een duurzamer voedselsysteem draagt bij aan onze gezondheid en een gezondere leefomgeving. Nederland heeft de beweging naar een duurzamer voedselsysteem ingezet. Wetenschappelijke kennis kan bijdragen aan een versnelling van de beoogde voedseltransitie. Onderzoeksinstituut IVO verkende wat belangrijke onderwerpen rondom voeding en duurzaamheid zijn, waar onderzoek zich de komende jaren op moet richten om tot deze versnelling te komen.
Doel van de verkenning was het maken van een overzicht en prioritering van onderzoeksvragen die tot doorbraken leiden op het vlak van voeding en duurzaamheid. In deze rapportage beschrijven we daarvan de opzet en uitkomsten.
Om tot deze onderzoeksagenda te komen is eerst een beknopte verkenning van recente literatuur uitgevoerd. Dit leidde tot een selectie van onderwerpen waarop met name doorbraken verwacht kunnen worden of gewenst zijn binnen het thema voeding en duurzaamheid. Vijf onderwerpen binnen het thema voeding en duurzaamheid kwamen frequent naar voren:
• Huidige voedselsysteem
• Ecologische voetafdruk
• Voedselverspilling
• Voedselonzekerheid
• Hyperconsumptie
Deze onderwerpen vormden het startpunt voor een Delphi-studie onder (voedings)wetenschappers, voedingsdeskundigen, beleidsmakers, diëtisten en sociaal ondernemers die beroepsmatig bezig zijn met voeding en duurzaamheid. We vroegen hen welke vraagstukken de komende jaren onderzocht moeten worden. Via twee vervolgrondes is toegewerkt naar consensus over de onderzoeksvragen en een prioritering. Dat resulteerde in elf onderzoeksvragen. De belangrijkste twee zijn:
1. Welke beleidsmaatregelen zijn effectief om de ecologische voetafdruk van de Nederlandse voedselconsumptie te verlagen, lettend op hyperconsumptie en voedselverspilling?
2. Hoe kan de eetomgeving worden aangepast, zodat hyperconsumptie wordt ontmoedigd?
De elf onderzoeksvragen overlappen deels en bestrijken veel verschillende disciplines: gezondheid en gedrag, landbouw, levensmiddelentechnologie, milieukunde en biologie, bestuurskunde, enzovoort. Het is een breed onderzoeksveld waar veel vragen liggen die disciplines overstijgen en samenwerking vergen tussen disciplines en organisaties.
Doel van de verkenning was het maken van een overzicht en prioritering van onderzoeksvragen die tot doorbraken leiden op het vlak van voeding en duurzaamheid. In deze rapportage beschrijven we daarvan de opzet en uitkomsten.
Om tot deze onderzoeksagenda te komen is eerst een beknopte verkenning van recente literatuur uitgevoerd. Dit leidde tot een selectie van onderwerpen waarop met name doorbraken verwacht kunnen worden of gewenst zijn binnen het thema voeding en duurzaamheid. Vijf onderwerpen binnen het thema voeding en duurzaamheid kwamen frequent naar voren:
• Huidige voedselsysteem
• Ecologische voetafdruk
• Voedselverspilling
• Voedselonzekerheid
• Hyperconsumptie
Deze onderwerpen vormden het startpunt voor een Delphi-studie onder (voedings)wetenschappers, voedingsdeskundigen, beleidsmakers, diëtisten en sociaal ondernemers die beroepsmatig bezig zijn met voeding en duurzaamheid. We vroegen hen welke vraagstukken de komende jaren onderzocht moeten worden. Via twee vervolgrondes is toegewerkt naar consensus over de onderzoeksvragen en een prioritering. Dat resulteerde in elf onderzoeksvragen. De belangrijkste twee zijn:
1. Welke beleidsmaatregelen zijn effectief om de ecologische voetafdruk van de Nederlandse voedselconsumptie te verlagen, lettend op hyperconsumptie en voedselverspilling?
2. Hoe kan de eetomgeving worden aangepast, zodat hyperconsumptie wordt ontmoedigd?
De elf onderzoeksvragen overlappen deels en bestrijken veel verschillende disciplines: gezondheid en gedrag, landbouw, levensmiddelentechnologie, milieukunde en biologie, bestuurskunde, enzovoort. Het is een breed onderzoeksveld waar veel vragen liggen die disciplines overstijgen en samenwerking vergen tussen disciplines en organisaties.
Original language | Dutch |
---|---|
Publisher | Onderzoeksinstituut IVO |
Number of pages | 26 |
Publication status | Published - Dec 2021 |