Vismodegib voor gevorderd basaalcelcarcinoom: Doelgerichte behandeling bij lokaal uitgebreide of gemetastaseerde tumoren

Marieke Reinders, J.B. Terra, A. K. L. Reyners, M.J. Aarts, E.R.M. de Haas, Klara Mosterd

Research output: Contribution to journalEditorialAcademicpeer-review

7 Downloads (Pure)

Abstract

Het overgrote deel van de patiënten met een basaalcelcarcinoom is eenvoudig curatief te behandelen. Bij lokaal uitgebreide of gemetastaseerde basaalcelcarcinomen is dit echter niet altijd meer mogelijk. Dan is doelgerichte systemische therapie (‘targeted therapy’) een optie. In deze klinische les presenteren wij 3 patiënten met een of meer basaalcelcarcinomen die met succes behandeld werden met vismodegib.

Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, met 37.500 nieuwe patiënten in 2014, en de incidentie stijgt nog steeds.1 De voorkeursbehandeling is excisie. Voor oppervlakkig groeiende basaalcelcarcinomen zijn daarnaast niet-invasieve therapieën, zoals 5-fluorouracilcrème, imiquimodcrème en fotodynamische therapie, beschikbaar. Voor specifieke patiënten is radiotherapie geïndiceerd.

Langer bestaande onbehandelde tumoren kunnen leiden tot een zogenoemd lokaal uitgebreid basaalcelcarcinoom. Curatieve behandeling met chirurgie of radiotherapie is bij deze tumoren soms technisch niet meer mogelijk of heeft grote functionele gevolgen. Metastasering is uiterst zeldzaam (0,003-0,55%) en komt voornamelijk voor bij lokaal uitgebreide basaalcelcarcinomen in het hoofd-halsgebied of ..
Original languageDutch
Article numberD187
JournalNederlands Tijdschrift voor Geneeskunde
Volume160
Early online date20 Dec 2016
Publication statusPublished - Jan 2017

Cite this