De haalbaarheid van een stepped care-interventie ter vermindering van de kwetsbaarheid van chronisch zieke werknemers

Translated title of the contribution: The feasibility of a stepped care intervention to reduce the vulnerability of chronically ill employees

Ruben Drost*, Agnes Paulus, Silvia Evers, Angelique de Rijk

*Corresponding author for this work

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Inleiding
Om de kwetsbaarheid van werknemers met chronische aandoeningen te verkleinen is een stepped care-interventie ontwikkeld, bestaande uit vier onderdelen: een e‑health Werkscan met gepersonaliseerde feedback, met optioneel de keus om gebruik te maken van een informatieve online gids, een helpdesk en een Werkscan-gesprek met een arbeidsdeskundige. Doel van dit onderzoek was om belemmerende factoren voor deelname aan te wijzen en tevredenheid over deze interventie te evalueren.

Methoden
De data werden verzameld door een Werkscan-gesprek af te nemen, naast aanvullende online vragenlijsten aan de start van het onderzoek en drie maanden erna. De deelnemers voldeden aan de volgende inclusiecriteria: tussen de 18 en 65 jaar oud, werkend (betaald werk en/of vrijwilligerswerk) en behorend tot de doelgroep mensen met chronische nieraandoeningen, sarcoïdose, neurofibromatose, chronische hoofdpijn, hiv en/of taaislijmziekte.

Resultaten
De deelnemers (n = 84) hebben zeer beperkt gebruikgemaakt van de gids, helpdesk en het gesprek met een arbeidsdeskundige. De deelnemers die dit gesprek wel hadden beoordeelden het met een gemiddeld rapportcijfer van 8,6.

Conclusie
Om interventies voor kwetsbare werknemers te laten slagen moeten ze gefinancierd worden aangeboden, op maat worden gemaakt (tailored) en gericht (targeted) onder de aandacht worden gebracht.
Translated title of the contributionThe feasibility of a stepped care intervention to reduce the vulnerability of chronically ill employees
Original languageDutch
Pages (from-to)18-25
Number of pages8
JournalTSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen
Volume98
Issue number1
DOIs
Publication statusPublished - Feb 2020

Fingerprint

Dive into the research topics of 'The feasibility of a stepped care intervention to reduce the vulnerability of chronically ill employees'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this