Studiekeuze en arbeidsmarkt: literatuurstudie

Research output: Working paperProfessional

1382 Downloads (Pure)

Abstract

Het doel van het Project Onderwijs-Arbeidsmarkt (POA) is om de transparantie van de arbeidsmarkt te vergroten. De uitkomsten van POA hebben een grote kring van gebruikers en worden onder andere gebruikt voor studieadvies (bijvoorbeeld Keuzegids, Studiekeuze123), advies rond iemands beroepsloopbaan (bijvoorbeeld UWV, LDC) en vraagstukken op het terrein van de macrodoelmatigheid van opleidingen. De cijfers uit POA – zowel de actuele cijfers als de prognoses – moeten de studiekiezers een steunpunt bieden voor een optimale studiekeuze: een studiekeuze waar men later geen spijt van heeft. Met andere woorden: de cijfers uit POA moeten jongeren in staat stellen om
een goede afweging te maken tussen de inhoud van een studie enerzijds en de arbeidsmarktperspectieven anderzijds. Dit rapport biedt een overzicht van de literatuur die ingaat op de rol die arbeidsmarktinformatie speelt in de studiekeuze van jongeren. Een belangrijke constatering is dat we betrekkelijk weinig weten over het feitelijk gebruik van arbeidsmarktinformatie bij de studiekeuze en over de vraag in welke mate het geven van informatie over arbeidsmarktperspectieven leidt tot gedragsveranderingen en daarmee tot een betere allocatie van arbeid.
Original languageDutch
Place of PublicationMaastricht
PublisherResearch Centre for Education and the Labour Market
Number of pages51
ISBN (Print)978-90-5321-548-7
Publication statusPublished - 2016

Cite this

Fouarge, D., Künn, A., & Mommers, A. (2016). Studiekeuze en arbeidsmarkt: literatuurstudie. Maastricht: Research Centre for Education and the Labour Market.
Fouarge, Didier ; Künn, Annemarie ; Mommers, Ardi. / Studiekeuze en arbeidsmarkt: literatuurstudie. Maastricht : Research Centre for Education and the Labour Market, 2016.
@techreport{e4808c32c8b84f3ea0a7845cd9512037,
title = "Studiekeuze en arbeidsmarkt: literatuurstudie",
abstract = "Het doel van het Project Onderwijs-Arbeidsmarkt (POA) is om de transparantie van de arbeidsmarkt te vergroten. De uitkomsten van POA hebben een grote kring van gebruikers en worden onder andere gebruikt voor studieadvies (bijvoorbeeld Keuzegids, Studiekeuze123), advies rond iemands beroepsloopbaan (bijvoorbeeld UWV, LDC) en vraagstukken op het terrein van de macrodoelmatigheid van opleidingen. De cijfers uit POA – zowel de actuele cijfers als de prognoses – moeten de studiekiezers een steunpunt bieden voor een optimale studiekeuze: een studiekeuze waar men later geen spijt van heeft. Met andere woorden: de cijfers uit POA moeten jongeren in staat stellen omeen goede afweging te maken tussen de inhoud van een studie enerzijds en de arbeidsmarktperspectieven anderzijds. Dit rapport biedt een overzicht van de literatuur die ingaat op de rol die arbeidsmarktinformatie speelt in de studiekeuze van jongeren. Een belangrijke constatering is dat we betrekkelijk weinig weten over het feitelijk gebruik van arbeidsmarktinformatie bij de studiekeuze en over de vraag in welke mate het geven van informatie over arbeidsmarktperspectieven leidt tot gedragsveranderingen en daarmee tot een betere allocatie van arbeid.",
author = "Didier Fouarge and Annemarie K{\"u}nn and Ardi Mommers",
year = "2016",
language = "Dutch",
isbn = "978-90-5321-548-7",
publisher = "Research Centre for Education and the Labour Market",
type = "WorkingPaper",
institution = "Research Centre for Education and the Labour Market",

}

Fouarge, D, Künn, A & Mommers, A 2016 'Studiekeuze en arbeidsmarkt: literatuurstudie' Research Centre for Education and the Labour Market, Maastricht.

Studiekeuze en arbeidsmarkt: literatuurstudie. / Fouarge, Didier; Künn, Annemarie; Mommers, Ardi.

Maastricht : Research Centre for Education and the Labour Market, 2016.

Research output: Working paperProfessional

TY - UNPB

T1 - Studiekeuze en arbeidsmarkt: literatuurstudie

AU - Fouarge, Didier

AU - Künn, Annemarie

AU - Mommers, Ardi

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Het doel van het Project Onderwijs-Arbeidsmarkt (POA) is om de transparantie van de arbeidsmarkt te vergroten. De uitkomsten van POA hebben een grote kring van gebruikers en worden onder andere gebruikt voor studieadvies (bijvoorbeeld Keuzegids, Studiekeuze123), advies rond iemands beroepsloopbaan (bijvoorbeeld UWV, LDC) en vraagstukken op het terrein van de macrodoelmatigheid van opleidingen. De cijfers uit POA – zowel de actuele cijfers als de prognoses – moeten de studiekiezers een steunpunt bieden voor een optimale studiekeuze: een studiekeuze waar men later geen spijt van heeft. Met andere woorden: de cijfers uit POA moeten jongeren in staat stellen omeen goede afweging te maken tussen de inhoud van een studie enerzijds en de arbeidsmarktperspectieven anderzijds. Dit rapport biedt een overzicht van de literatuur die ingaat op de rol die arbeidsmarktinformatie speelt in de studiekeuze van jongeren. Een belangrijke constatering is dat we betrekkelijk weinig weten over het feitelijk gebruik van arbeidsmarktinformatie bij de studiekeuze en over de vraag in welke mate het geven van informatie over arbeidsmarktperspectieven leidt tot gedragsveranderingen en daarmee tot een betere allocatie van arbeid.

AB - Het doel van het Project Onderwijs-Arbeidsmarkt (POA) is om de transparantie van de arbeidsmarkt te vergroten. De uitkomsten van POA hebben een grote kring van gebruikers en worden onder andere gebruikt voor studieadvies (bijvoorbeeld Keuzegids, Studiekeuze123), advies rond iemands beroepsloopbaan (bijvoorbeeld UWV, LDC) en vraagstukken op het terrein van de macrodoelmatigheid van opleidingen. De cijfers uit POA – zowel de actuele cijfers als de prognoses – moeten de studiekiezers een steunpunt bieden voor een optimale studiekeuze: een studiekeuze waar men later geen spijt van heeft. Met andere woorden: de cijfers uit POA moeten jongeren in staat stellen omeen goede afweging te maken tussen de inhoud van een studie enerzijds en de arbeidsmarktperspectieven anderzijds. Dit rapport biedt een overzicht van de literatuur die ingaat op de rol die arbeidsmarktinformatie speelt in de studiekeuze van jongeren. Een belangrijke constatering is dat we betrekkelijk weinig weten over het feitelijk gebruik van arbeidsmarktinformatie bij de studiekeuze en over de vraag in welke mate het geven van informatie over arbeidsmarktperspectieven leidt tot gedragsveranderingen en daarmee tot een betere allocatie van arbeid.

M3 - Working paper

SN - 978-90-5321-548-7

BT - Studiekeuze en arbeidsmarkt: literatuurstudie

PB - Research Centre for Education and the Labour Market

CY - Maastricht

ER -

Fouarge D, Künn A, Mommers A. Studiekeuze en arbeidsmarkt: literatuurstudie. Maastricht: Research Centre for Education and the Labour Market. 2016.