Samen tot aan de meet: Alternatieven voor zittenblijvers

Goedroen Juchtmans (Editor), Barbara Belfi (Editor), Bieke De Fraine (Editor), Mieke Goos (Editor), Heidi Knipprath (Editor), Anneloes Vandenbroucke (Editor), Bengt Verbeek (Editor)

Research output: Book/ReportBook editingProfessional

Abstract

Kinderen die ondermaats presteren op school, krijgen op het einde van het schooljaar vaak het advies om hun jaar over te doen. Maar is zittenblijven wel zinvol? Leermoeilijkheden zijn immers niet de enige reden waarom leerlingen blijven zitten. Heel wat studies tonen aan dat zittenblijven niet altijd een goede remedie is, zeker niet op de lange termijn. Daarom wordt in dit boek gepleit voor scholen waarin alle leerlingen samen overgaan. Om die ononderbroken schoolloopbanen mogelijk te maken, worden er verschillende initiatieven toegelicht die het individuele leerproces van leerlingen kunnen verrijken en versnellen, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het onderwijs.
Dit boek is een inspiratiebron voor schoolleiders, onderwijsondersteuners, leerkrachten en anderen die zoeken naar effectieve ondersteuning van zwakke leerlingen. Het biedt zowel een overzicht van het internationale onderzoek als concrete bouwstenen om op school aan de slag te gaan met alternatieven voor zittenblijven. De beschreven maatregelen zijn in de eerste plaats bedoeld voor het basisonderwijs en de eerste jaren van het secundair onderwijs.
Original languageDutch
Place of PublicationAntwerpen / Apeldoorn
PublisherGarant
Number of pages200
ISBN (Print)9789044127430
Publication statusPublished - 2011

Publication series

SeriesROA External Reports

Cite this