Praktijkkaart: contact met ouders

Sanne van Wetten, Tijana Breuer, Eva Naaijkens, Martin Bootsma

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Een goede relatie met ouders start met het leggen van contact vanuit een grondhouding die ervoor zorgt dat er persoonlijke verbinding gemaakt wordt met ouders en een goede relatie vormgegeven wordt. Zo ontstaat de mogelijkheid om ouders eerder bereid te vinden deel te nemen aan gesprekken of ouderavonden, en zo activiteiten en een sociaal netwerk rondom school met ouders vorm te geven.
Een goede relatie met ouders is ook waardevol voor bijvoorbeeld armoedesignalering. In iedere klas zitten kinderen die opgroeien in armoede of waar thuis sprake is van een onveilige thuissituatie. Deze problemen nemen kinderen ook mee naar school. Het kan stress veroorzaken, kinderen kunnen moeite hebben zich te concentreren of kunnen problemen hebben met het maken van hun huiswerk omdat ze geen gebruik kunnen maken van internet of een computer. De leerkracht kan mede bijdragen aan de oplossing ervan door deze problemen te signaleren, bespreekbaar te maken en kinderen en hun ouders eventueel door te verwijzen naar hulpverlening.
Deze praktijkkaart geeft praktische handvatten om contact te leggen met ouders vanuit een grondhouding gebaseerd op partnerschap en communicatie gericht op gelijkwaardigheid.
Original languageDutch
PublisherEducation Lab
Number of pages7
Publication statusPublished - 2021

Publication series

SeriesROA External Reports

Cite this