Kosteneffectiviteit van jeugdinterventies in Nederland: een systematische literatuurreview

I. E. H. Kremer, D. Kann-weedage, G. Van Den Berg, C. D. Dirksen, M. Hiligsmann, S. M. A. A. Evers

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Hoewel de kennis over de effectiviteit van interventies in het jeugddomein aanzienlijk is, lijkt de kennis over hun kosteneffectiviteit beperkt. Een systematische literatuurreview naar economische evaluatiestudies is uitgevoerd om de huidige kennis over de kosteneffectiviteit van jeugdinterventies in Nederland in kaart te brengen. Achttien economische evaluatiestudies, gericht op verschillende onderzoekspopulaties en typen interventies, zijn gevonden. Acht onderzochte interventies lijken kosteneffectief te zijn, zoals het kindinterview in het onderzoek naar kindermishandeling, cognitieve gedragstherapie via internet bij insomnia en korte counseling bij seksuele problemen. In enkele van deze acht studies was er wel aanzienlijke onzekerheid over de kosteneffectiviteit, zoals over het programma Denken + Doen = Durven tegen angst bij autisme. De huidige kennis over de kosteneffectiviteit van jeugdinterventies is beperkt, terwijl effectiviteitsstudies vaak worden uitgevoerd. Er zijn relatief weinig extra (financiële) investeringen nodig om een economische evaluatie parallel aan een effectiviteitsstudie uit te voeren, hetgeen daarom sterk geadviseerd wordt.
Original languageDutch
Pages (from-to)1-30
Number of pages30
JournalKind en adolescent
Volume38
Issue number1
DOIs
Publication statusPublished - Feb 2017

Cite this

@article{dfe3186766b2435d9c8c1094428074e1,
title = "Kosteneffectiviteit van jeugdinterventies in Nederland: een systematische literatuurreview",
abstract = "Hoewel de kennis over de effectiviteit van interventies in het jeugddomein aanzienlijk is, lijkt de kennis over hun kosteneffectiviteit beperkt. Een systematische literatuurreview naar economische evaluatiestudies is uitgevoerd om de huidige kennis over de kosteneffectiviteit van jeugdinterventies in Nederland in kaart te brengen. Achttien economische evaluatiestudies, gericht op verschillende onderzoekspopulaties en typen interventies, zijn gevonden. Acht onderzochte interventies lijken kosteneffectief te zijn, zoals het kindinterview in het onderzoek naar kindermishandeling, cognitieve gedragstherapie via internet bij insomnia en korte counseling bij seksuele problemen. In enkele van deze acht studies was er wel aanzienlijke onzekerheid over de kosteneffectiviteit, zoals over het programma Denken + Doen = Durven tegen angst bij autisme. De huidige kennis over de kosteneffectiviteit van jeugdinterventies is beperkt, terwijl effectiviteitsstudies vaak worden uitgevoerd. Er zijn relatief weinig extra (financi{\"e}le) investeringen nodig om een economische evaluatie parallel aan een effectiviteitsstudie uit te voeren, hetgeen daarom sterk geadviseerd wordt.",
author = "Kremer, {I. E. H.} and D. Kann-weedage and {Van Den Berg}, G. and Dirksen, {C. D.} and M. Hiligsmann and Evers, {S. M. A. A.}",
year = "2017",
month = "2",
doi = "10.1007/s12453-017-0135-x",
language = "Dutch",
volume = "38",
pages = "1--30",
journal = "Kind en adolescent",
issn = "0167-2436",
publisher = "Springer",
number = "1",

}

Kosteneffectiviteit van jeugdinterventies in Nederland : een systematische literatuurreview. / Kremer, I. E. H.; Kann-weedage, D.; Van Den Berg, G.; Dirksen, C. D.; Hiligsmann, M.; Evers, S. M. A. A.

In: Kind en adolescent, Vol. 38, No. 1, 02.2017, p. 1-30.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Kosteneffectiviteit van jeugdinterventies in Nederland

T2 - een systematische literatuurreview

AU - Kremer, I. E. H.

AU - Kann-weedage, D.

AU - Van Den Berg, G.

AU - Dirksen, C. D.

AU - Hiligsmann, M.

AU - Evers, S. M. A. A.

PY - 2017/2

Y1 - 2017/2

N2 - Hoewel de kennis over de effectiviteit van interventies in het jeugddomein aanzienlijk is, lijkt de kennis over hun kosteneffectiviteit beperkt. Een systematische literatuurreview naar economische evaluatiestudies is uitgevoerd om de huidige kennis over de kosteneffectiviteit van jeugdinterventies in Nederland in kaart te brengen. Achttien economische evaluatiestudies, gericht op verschillende onderzoekspopulaties en typen interventies, zijn gevonden. Acht onderzochte interventies lijken kosteneffectief te zijn, zoals het kindinterview in het onderzoek naar kindermishandeling, cognitieve gedragstherapie via internet bij insomnia en korte counseling bij seksuele problemen. In enkele van deze acht studies was er wel aanzienlijke onzekerheid over de kosteneffectiviteit, zoals over het programma Denken + Doen = Durven tegen angst bij autisme. De huidige kennis over de kosteneffectiviteit van jeugdinterventies is beperkt, terwijl effectiviteitsstudies vaak worden uitgevoerd. Er zijn relatief weinig extra (financiële) investeringen nodig om een economische evaluatie parallel aan een effectiviteitsstudie uit te voeren, hetgeen daarom sterk geadviseerd wordt.

AB - Hoewel de kennis over de effectiviteit van interventies in het jeugddomein aanzienlijk is, lijkt de kennis over hun kosteneffectiviteit beperkt. Een systematische literatuurreview naar economische evaluatiestudies is uitgevoerd om de huidige kennis over de kosteneffectiviteit van jeugdinterventies in Nederland in kaart te brengen. Achttien economische evaluatiestudies, gericht op verschillende onderzoekspopulaties en typen interventies, zijn gevonden. Acht onderzochte interventies lijken kosteneffectief te zijn, zoals het kindinterview in het onderzoek naar kindermishandeling, cognitieve gedragstherapie via internet bij insomnia en korte counseling bij seksuele problemen. In enkele van deze acht studies was er wel aanzienlijke onzekerheid over de kosteneffectiviteit, zoals over het programma Denken + Doen = Durven tegen angst bij autisme. De huidige kennis over de kosteneffectiviteit van jeugdinterventies is beperkt, terwijl effectiviteitsstudies vaak worden uitgevoerd. Er zijn relatief weinig extra (financiële) investeringen nodig om een economische evaluatie parallel aan een effectiviteitsstudie uit te voeren, hetgeen daarom sterk geadviseerd wordt.

U2 - 10.1007/s12453-017-0135-x

DO - 10.1007/s12453-017-0135-x

M3 - Article

VL - 38

SP - 1

EP - 30

JO - Kind en adolescent

JF - Kind en adolescent

SN - 0167-2436

IS - 1

ER -