Hervonden herinneringen: de stand van zaken

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Onderzoek laat zien dat er twee typen van hervonden herinneringen bestaan. In het ene type worden de misbruikherinneringen geleidelijk opgehaald, veelal in de context van therapie. In het andere type worden de herinneringen spontaan – buiten de therapeutische context – hervonden. Voor het laatste type zijn vaker ondersteunende verklaringen van andere personen te vinden dan voor het eerste type. De twee types hebben ook een ander cognitief profiel. Bij de spontane herinneringen onderschatten mensen vaak hun eerdere herinneringen aan echte episodes. Bij de in therapie hervonden herinneringen vertonen mensen vaak een uitgesproken kwetsbaarheid voor pseudoherinneringen. Wij betogen daarom dat spontaan hervonden herinneringen vaker naar authentieke gebeurtenissen verwijzen, terwijl in therapie hervonden herinneringen vaker gebaseerd zijn op een gevaarlijke combinatie van suggestieve interventies en een neiging tot bronverwarring. Het onderscheid tussen de twee typen hervonden herinneringen kan juristen en getuige-deskundigen helpen om de betrouwbaarheid van zulke herinneringen in te schatten. Ook kan de kennis over deze twee categorieën nuttig zijn voor clinici, met name als het gaat om de gevaarlijke combinatie die wij hiervoor aanduidden.
Original languageEnglish
Pages (from-to)242-259
JournalTijdschrift voor Psychotherapie
Volume34
Issue number4
DOIs
Publication statusPublished - 1 Jan 2008

Cite this

@article{bc0d64d02e414967927ce5b3c30898a3,
title = "Hervonden herinneringen: de stand van zaken",
abstract = "Onderzoek laat zien dat er twee typen van hervonden herinneringen bestaan. In het ene type worden de misbruikherinneringen geleidelijk opgehaald, veelal in de context van therapie. In het andere type worden de herinneringen spontaan – buiten de therapeutische context – hervonden. Voor het laatste type zijn vaker ondersteunende verklaringen van andere personen te vinden dan voor het eerste type. De twee types hebben ook een ander cognitief profiel. Bij de spontane herinneringen onderschatten mensen vaak hun eerdere herinneringen aan echte episodes. Bij de in therapie hervonden herinneringen vertonen mensen vaak een uitgesproken kwetsbaarheid voor pseudoherinneringen. Wij betogen daarom dat spontaan hervonden herinneringen vaker naar authentieke gebeurtenissen verwijzen, terwijl in therapie hervonden herinneringen vaker gebaseerd zijn op een gevaarlijke combinatie van suggestieve interventies en een neiging tot bronverwarring. Het onderscheid tussen de twee typen hervonden herinneringen kan juristen en getuige-deskundigen helpen om de betrouwbaarheid van zulke herinneringen in te schatten. Ook kan de kennis over deze twee categorie{\"e}n nuttig zijn voor clinici, met name als het gaat om de gevaarlijke combinatie die wij hiervoor aanduidden.",
author = "L. Raymaekers and E.G. Geraerts and H.L.G.J. Merckelbach",
year = "2008",
month = "1",
day = "1",
doi = "10.1007/BF03078430",
language = "English",
volume = "34",
pages = "242--259",
journal = "Tijdschrift voor Psychotherapie",
issn = "0165-1188",
publisher = "Bohn Stafleu van Loghum",
number = "4",

}

Hervonden herinneringen: de stand van zaken. / Raymaekers, L.; Geraerts, E.G.; Merckelbach, H.L.G.J.

In: Tijdschrift voor Psychotherapie, Vol. 34, No. 4, 01.01.2008, p. 242-259.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Hervonden herinneringen: de stand van zaken

AU - Raymaekers, L.

AU - Geraerts, E.G.

AU - Merckelbach, H.L.G.J.

PY - 2008/1/1

Y1 - 2008/1/1

N2 - Onderzoek laat zien dat er twee typen van hervonden herinneringen bestaan. In het ene type worden de misbruikherinneringen geleidelijk opgehaald, veelal in de context van therapie. In het andere type worden de herinneringen spontaan – buiten de therapeutische context – hervonden. Voor het laatste type zijn vaker ondersteunende verklaringen van andere personen te vinden dan voor het eerste type. De twee types hebben ook een ander cognitief profiel. Bij de spontane herinneringen onderschatten mensen vaak hun eerdere herinneringen aan echte episodes. Bij de in therapie hervonden herinneringen vertonen mensen vaak een uitgesproken kwetsbaarheid voor pseudoherinneringen. Wij betogen daarom dat spontaan hervonden herinneringen vaker naar authentieke gebeurtenissen verwijzen, terwijl in therapie hervonden herinneringen vaker gebaseerd zijn op een gevaarlijke combinatie van suggestieve interventies en een neiging tot bronverwarring. Het onderscheid tussen de twee typen hervonden herinneringen kan juristen en getuige-deskundigen helpen om de betrouwbaarheid van zulke herinneringen in te schatten. Ook kan de kennis over deze twee categorieën nuttig zijn voor clinici, met name als het gaat om de gevaarlijke combinatie die wij hiervoor aanduidden.

AB - Onderzoek laat zien dat er twee typen van hervonden herinneringen bestaan. In het ene type worden de misbruikherinneringen geleidelijk opgehaald, veelal in de context van therapie. In het andere type worden de herinneringen spontaan – buiten de therapeutische context – hervonden. Voor het laatste type zijn vaker ondersteunende verklaringen van andere personen te vinden dan voor het eerste type. De twee types hebben ook een ander cognitief profiel. Bij de spontane herinneringen onderschatten mensen vaak hun eerdere herinneringen aan echte episodes. Bij de in therapie hervonden herinneringen vertonen mensen vaak een uitgesproken kwetsbaarheid voor pseudoherinneringen. Wij betogen daarom dat spontaan hervonden herinneringen vaker naar authentieke gebeurtenissen verwijzen, terwijl in therapie hervonden herinneringen vaker gebaseerd zijn op een gevaarlijke combinatie van suggestieve interventies en een neiging tot bronverwarring. Het onderscheid tussen de twee typen hervonden herinneringen kan juristen en getuige-deskundigen helpen om de betrouwbaarheid van zulke herinneringen in te schatten. Ook kan de kennis over deze twee categorieën nuttig zijn voor clinici, met name als het gaat om de gevaarlijke combinatie die wij hiervoor aanduidden.

U2 - 10.1007/BF03078430

DO - 10.1007/BF03078430

M3 - Article

VL - 34

SP - 242

EP - 259

JO - Tijdschrift voor Psychotherapie

JF - Tijdschrift voor Psychotherapie

SN - 0165-1188

IS - 4

ER -