Disclosed but not claimed is disclaimed

Translated title of the contribution: Disclosed but not claimed is disclaimed

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

In octrooi-inbreukprocedures dient de rechter te bepalen hoever de beschermingsomvang van een octrooi reikt. Een octrooi is een document waarin met behulp van het geschreven woord een nieuwe en inventieve techniek is beschreven. De door het octrooi exclusief aan de octrooihouder toegekende toepassing van de uitvindingsgedachte wordt afgebakend in de zogeheten octrooi-conclusie. Een octrooi verschaft zo een intellectueel eigendomsrecht en zoals bij alle eigendomsrechten is een heldere grensafbakening tussen het private eigendomsrecht van de octrooihouder en het voor derden vrij toegankelijke publieke domein van wezenlijk belang.
In het hier te bespreken arrest was de vraag aan de orde of een door Sandoz toegepaste werkwijze voor het maken van de in anticonceptiemiddelen gebruikte stof drospirenon, welke werkwijze verschilde van de in de tekst van de conclusie beschreven werkwijze, desondanks toch inbreukmakend kan zijn op de betreffende octrooien van Bayer. In octrooikringen wordt dit het equivalentie-vraagstuk genoemd. Een toepassing verschilt van de tekst van de octrooi-conclusie, maar realiseert een gelijkwaardig – equivalent – resultaat. De vraag rijst dan of en in hoeverre equivalentie voor het beantwoorden van de inbreukvraag relevant is.
Het vaststellen van de beschermingsomvang van een octrooi komt neer op het uitleggen van de tekst van de octrooi-conclusie en dat door de ogen van de gemiddelde vakman in de relevante stand van de techniek. De rechter-jurist dient zich daarbij een oordeel te vormen over wat die technische vakman wel en niet weet en met name wat voor hem of haar wel of niet voor de hand liggend is. Bij deze zoektocht naar wat de vakman wel of niet weet en begrijpt, is een goed begrip van de regels die bij de uitleg van octrooiconclusies in acht genomen dienen te worden uiteraard cruciaal. Het formuleren en toepassen van uitlegregels voor op schrift gestelde, rechtscheppende teksten behoort tot de ‘core business’ van de jurist. Wat de toegestane uitlegregels zijn, is immers een vraag die ook speelt bij de uitleg van wets- en contractsbepalingen. Om die reden kunnen de uitlegregels voor octrooien ook interessant leesvoer zijn voor niet in het octrooirecht gespecialiseerde juristen. Die dienen dan echter wel ‘even door te bijten’ bij het lezen van de technische termen die in deze zaak over octrooi en op werkwijzes voor het maken van het anticonceptiemiddel ‘drospirenon’ af en toe voorbijkomen, maar die inspanning is de moeite meer dan waard.
Translated title of the contributionDisclosed but not claimed is disclaimed
Original languageDutch
Article numberAA20160650
Pages (from-to)650-658
Number of pages8
JournalArs Aequi
Publication statusPublished - 1 Sept 2016

Cite this