(A)symmetrieën in – en op – het werk

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Traditioneel gezien heeft veel onderzoek op het gebied van organisatiegedrag, management en personeelsbeleid als impliciete assumptie dat er sprake is van een zekere symmetrie in de onderzochte relaties en fenomenen. Deze assumptie is niet verwonderlijk, aangezien symmetrie (en balans, harmonie e.d.) ook centraal staat in andere wetenschappen. In deze bewerking van mijn oratie stel ik dat het wenselijk is om vaker stil te staan bij dit soort impliciete assumpties tijdens onze wetenschappelijke onderzoeken en praktijkinterventies. Om dat belang te illustreren geef ik een overzicht van recent onderzoek naar asymmetrieën in taakafhankelijkheid, waaruit duidelijk wordt dat het negeren van deze asymmetrieën belangrijke machtsdynamieken over het hoofd ziet. Naast het bespreken van dit soort specifieke ‘horizontale’ (a)symmetrieën laat ik ook meer algemene ‘verticale’ asymmetrieën aan bod komen door onderzoek op het gebied van leiderschap en ‘HR-practices’ te beschrijven. Toekomstig onderzoek kan horizontale en verticale (a)symmetrieën verder onderzoeken in de aparte theoretische velden en/of proberen de velden te ‘kruisbestuiven’ door de (a)symmetrieën van één veld in het andere veld te onderzoeken. Daarnaast kunnen er tijds(a)symmetrieën onderzocht worden, bijvoorbeeld door meer longitudinaal onderzoek te verrichten. De implicaties voor wetenschap en praktijk (en hun onderlinge samenhang) worden besproken aan het einde van het artikel.
Original languageDutch
Pages (from-to)108-126
JournalGedrag & Organisatie
Volume32
Issue number2
Publication statusPublished - 2019

Cite this

@article{bdb49b2fb0804ab881caa976ff569723,
title = "(A)symmetrie{\"e}n in – en op – het werk",
abstract = "Traditioneel gezien heeft veel onderzoek op het gebied van organisatiegedrag, management en personeelsbeleid als impliciete assumptie dat er sprake is van een zekere symmetrie in de onderzochte relaties en fenomenen. Deze assumptie is niet verwonderlijk, aangezien symmetrie (en balans, harmonie e.d.) ook centraal staat in andere wetenschappen. In deze bewerking van mijn oratie stel ik dat het wenselijk is om vaker stil te staan bij dit soort impliciete assumpties tijdens onze wetenschappelijke onderzoeken en praktijkinterventies. Om dat belang te illustreren geef ik een overzicht van recent onderzoek naar asymmetrie{\"e}n in taakafhankelijkheid, waaruit duidelijk wordt dat het negeren van deze asymmetrie{\"e}n belangrijke machtsdynamieken over het hoofd ziet. Naast het bespreken van dit soort specifieke ‘horizontale’ (a)symmetrie{\"e}n laat ik ook meer algemene ‘verticale’ asymmetrie{\"e}n aan bod komen door onderzoek op het gebied van leiderschap en ‘HR-practices’ te beschrijven. Toekomstig onderzoek kan horizontale en verticale (a)symmetrie{\"e}n verder onderzoeken in de aparte theoretische velden en/of proberen de velden te ‘kruisbestuiven’ door de (a)symmetrie{\"e}n van {\'e}{\'e}n veld in het andere veld te onderzoeken. Daarnaast kunnen er tijds(a)symmetrie{\"e}n onderzocht worden, bijvoorbeeld door meer longitudinaal onderzoek te verrichten. De implicaties voor wetenschap en praktijk (en hun onderlinge samenhang) worden besproken aan het einde van het artikel.",
author = "{de Jong}, {Simon B.}",
note = "data source:",
year = "2019",
language = "Dutch",
volume = "32",
pages = "108--126",
journal = "Gedrag & Organisatie",
issn = "0921-5077",
publisher = "Uitgeverij Boom",
number = "2",

}

(A)symmetrieën in – en op – het werk. / de Jong, Simon B.

In: Gedrag & Organisatie, Vol. 32, No. 2, 2019, p. 108-126.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - (A)symmetrieën in – en op – het werk

AU - de Jong, Simon B.

N1 - data source:

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Traditioneel gezien heeft veel onderzoek op het gebied van organisatiegedrag, management en personeelsbeleid als impliciete assumptie dat er sprake is van een zekere symmetrie in de onderzochte relaties en fenomenen. Deze assumptie is niet verwonderlijk, aangezien symmetrie (en balans, harmonie e.d.) ook centraal staat in andere wetenschappen. In deze bewerking van mijn oratie stel ik dat het wenselijk is om vaker stil te staan bij dit soort impliciete assumpties tijdens onze wetenschappelijke onderzoeken en praktijkinterventies. Om dat belang te illustreren geef ik een overzicht van recent onderzoek naar asymmetrieën in taakafhankelijkheid, waaruit duidelijk wordt dat het negeren van deze asymmetrieën belangrijke machtsdynamieken over het hoofd ziet. Naast het bespreken van dit soort specifieke ‘horizontale’ (a)symmetrieën laat ik ook meer algemene ‘verticale’ asymmetrieën aan bod komen door onderzoek op het gebied van leiderschap en ‘HR-practices’ te beschrijven. Toekomstig onderzoek kan horizontale en verticale (a)symmetrieën verder onderzoeken in de aparte theoretische velden en/of proberen de velden te ‘kruisbestuiven’ door de (a)symmetrieën van één veld in het andere veld te onderzoeken. Daarnaast kunnen er tijds(a)symmetrieën onderzocht worden, bijvoorbeeld door meer longitudinaal onderzoek te verrichten. De implicaties voor wetenschap en praktijk (en hun onderlinge samenhang) worden besproken aan het einde van het artikel.

AB - Traditioneel gezien heeft veel onderzoek op het gebied van organisatiegedrag, management en personeelsbeleid als impliciete assumptie dat er sprake is van een zekere symmetrie in de onderzochte relaties en fenomenen. Deze assumptie is niet verwonderlijk, aangezien symmetrie (en balans, harmonie e.d.) ook centraal staat in andere wetenschappen. In deze bewerking van mijn oratie stel ik dat het wenselijk is om vaker stil te staan bij dit soort impliciete assumpties tijdens onze wetenschappelijke onderzoeken en praktijkinterventies. Om dat belang te illustreren geef ik een overzicht van recent onderzoek naar asymmetrieën in taakafhankelijkheid, waaruit duidelijk wordt dat het negeren van deze asymmetrieën belangrijke machtsdynamieken over het hoofd ziet. Naast het bespreken van dit soort specifieke ‘horizontale’ (a)symmetrieën laat ik ook meer algemene ‘verticale’ asymmetrieën aan bod komen door onderzoek op het gebied van leiderschap en ‘HR-practices’ te beschrijven. Toekomstig onderzoek kan horizontale en verticale (a)symmetrieën verder onderzoeken in de aparte theoretische velden en/of proberen de velden te ‘kruisbestuiven’ door de (a)symmetrieën van één veld in het andere veld te onderzoeken. Daarnaast kunnen er tijds(a)symmetrieën onderzocht worden, bijvoorbeeld door meer longitudinaal onderzoek te verrichten. De implicaties voor wetenschap en praktijk (en hun onderlinge samenhang) worden besproken aan het einde van het artikel.

M3 - Article

VL - 32

SP - 108

EP - 126

JO - Gedrag & Organisatie

JF - Gedrag & Organisatie

SN - 0921-5077

IS - 2

ER -