Abstract

Een van de doelstellingen van de Nederlandse overheid is om een meer gevarieerd aanbod aan hogere beroepsopleidingen vorm te geven. Vanuit die gedachte is de Associate degree (Ad)-opleiding opgezet. Dit is een tweejarige hbo-opleiding die studenten opleidt tot niveau 5 van het Nederlands kwalificatieraamwerk (NLQF). Daarmee positioneert dit opleidingstype zich tussen mbo 4 en hbo-bachelor. Enerzijds richten Ad-opleidingen zich op mbo 4- of havo-gediplomeerden die willen doorstromen naar het hoger onderwijs om hun vakkennis te verbreden en te verdiepen, maar de stap naar een vierjarige hbo-bacheloropleiding te groot vinden. Anderzijds richten Ad-opleidingen (en dan met name de deeltijd en duale varianten) zich ook op werkenden die zich in het kader van een leven lang leren willen om- of bijscholen.
Original languageDutch
Place of PublicationMaastricht
PublisherResearch Centre for Education and the Labour Market
Number of pages54
ISBN (Electronic)978-90-5321-580-7
Publication statusPublished - 2019

Publication series

SeriesROA Reports
Number4
VolumeROA-R-2019/

Cite this

Allen, J., Belfi, B., Bijlsma, I., Fouarge, D., & Peeters, T. (2019). Ad-opleidingen: omvang en rendement. Maastricht: Research Centre for Education and the Labour Market. ROA Reports, No. 4, Vol.. ROA-R-2019/
Allen, James ; Belfi, Barbara ; Bijlsma, Ineke ; Fouarge, Didier ; Peeters, Tim. / Ad-opleidingen: omvang en rendement. Maastricht : Research Centre for Education and the Labour Market, 2019. (ROA Reports; No. 4, Vol. ROA-R-2019/).
@techreport{a483e6bc8dd24c05990f19c9102860a0,
title = "Ad-opleidingen: omvang en rendement",
abstract = "Een van de doelstellingen van de Nederlandse overheid is om een meer gevarieerd aanbod aan hogere beroepsopleidingen vorm te geven. Vanuit die gedachte is de Associate degree (Ad)-opleiding opgezet. Dit is een tweejarige hbo-opleiding die studenten opleidt tot niveau 5 van het Nederlands kwalificatieraamwerk (NLQF). Daarmee positioneert dit opleidingstype zich tussen mbo 4 en hbo-bachelor. Enerzijds richten Ad-opleidingen zich op mbo 4- of havo-gediplomeerden die willen doorstromen naar het hoger onderwijs om hun vakkennis te verbreden en te verdiepen, maar de stap naar een vierjarige hbo-bacheloropleiding te groot vinden. Anderzijds richten Ad-opleidingen (en dan met name de deeltijd en duale varianten) zich ook op werkenden die zich in het kader van een leven lang leren willen om- of bijscholen.",
author = "James Allen and Barbara Belfi and Ineke Bijlsma and Didier Fouarge and Tim Peeters",
year = "2019",
language = "Dutch",
series = "ROA Reports",
publisher = "Research Centre for Education and the Labour Market",
number = "4",
type = "WorkingPaper",
institution = "Research Centre for Education and the Labour Market",

}

Allen, J, Belfi, B, Bijlsma, I, Fouarge, D & Peeters, T 2019 'Ad-opleidingen: omvang en rendement' Research Centre for Education and the Labour Market, Maastricht.

Ad-opleidingen: omvang en rendement. / Allen, James; Belfi, Barbara; Bijlsma, Ineke; Fouarge, Didier; Peeters, Tim.

Maastricht : Research Centre for Education and the Labour Market, 2019.

Research output: Working paperProfessional

TY - UNPB

T1 - Ad-opleidingen: omvang en rendement

AU - Allen, James

AU - Belfi, Barbara

AU - Bijlsma, Ineke

AU - Fouarge, Didier

AU - Peeters, Tim

PY - 2019

Y1 - 2019

N2 - Een van de doelstellingen van de Nederlandse overheid is om een meer gevarieerd aanbod aan hogere beroepsopleidingen vorm te geven. Vanuit die gedachte is de Associate degree (Ad)-opleiding opgezet. Dit is een tweejarige hbo-opleiding die studenten opleidt tot niveau 5 van het Nederlands kwalificatieraamwerk (NLQF). Daarmee positioneert dit opleidingstype zich tussen mbo 4 en hbo-bachelor. Enerzijds richten Ad-opleidingen zich op mbo 4- of havo-gediplomeerden die willen doorstromen naar het hoger onderwijs om hun vakkennis te verbreden en te verdiepen, maar de stap naar een vierjarige hbo-bacheloropleiding te groot vinden. Anderzijds richten Ad-opleidingen (en dan met name de deeltijd en duale varianten) zich ook op werkenden die zich in het kader van een leven lang leren willen om- of bijscholen.

AB - Een van de doelstellingen van de Nederlandse overheid is om een meer gevarieerd aanbod aan hogere beroepsopleidingen vorm te geven. Vanuit die gedachte is de Associate degree (Ad)-opleiding opgezet. Dit is een tweejarige hbo-opleiding die studenten opleidt tot niveau 5 van het Nederlands kwalificatieraamwerk (NLQF). Daarmee positioneert dit opleidingstype zich tussen mbo 4 en hbo-bachelor. Enerzijds richten Ad-opleidingen zich op mbo 4- of havo-gediplomeerden die willen doorstromen naar het hoger onderwijs om hun vakkennis te verbreden en te verdiepen, maar de stap naar een vierjarige hbo-bacheloropleiding te groot vinden. Anderzijds richten Ad-opleidingen (en dan met name de deeltijd en duale varianten) zich ook op werkenden die zich in het kader van een leven lang leren willen om- of bijscholen.

M3 - Working paper

T3 - ROA Reports

BT - Ad-opleidingen: omvang en rendement

PB - Research Centre for Education and the Labour Market

CY - Maastricht

ER -

Allen J, Belfi B, Bijlsma I, Fouarge D, Peeters T. Ad-opleidingen: omvang en rendement. Maastricht: Research Centre for Education and the Labour Market. 2019.