Acute stress, cortisol en het geheugen: hoe hangen ze samen?

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Wanneer we in een stressvolle situatie terecht komen, reageert ons lichaam met een aantal fysiologische responsen, die ervoor zorgen dat we klaar zijn voor fight-or-flight (vechten-of-vluchten). Deze automatische en primitieve toestand heeft in de eerste plaats uiteraard een beschermende functie. Maar wat zijn de fysiologische mechanismen die eraan ten grondslag liggen en welke invloed hebben ze op ons geheugen? heeft de verwerking van nieuwe informatie of het ophalen van oude herinneringen te lijden onder acute stress en zo ja, welke rol speelt het stresshormoon cortisol hierin? over deze kwesties gaat dit artikel.
Original languageEnglish
Pages (from-to)9-14
JournalNeuropraxis
Volume1
DOIs
Publication statusPublished - 1 Jan 2008

Cite this

@article{2b33ed16a6444e6cbe9922ffc21b2f66,
title = "Acute stress, cortisol en het geheugen: hoe hangen ze samen?",
abstract = "Wanneer we in een stressvolle situatie terecht komen, reageert ons lichaam met een aantal fysiologische responsen, die ervoor zorgen dat we klaar zijn voor fight-or-flight (vechten-of-vluchten). Deze automatische en primitieve toestand heeft in de eerste plaats uiteraard een beschermende functie. Maar wat zijn de fysiologische mechanismen die eraan ten grondslag liggen en welke invloed hebben ze op ons geheugen? heeft de verwerking van nieuwe informatie of het ophalen van oude herinneringen te lijden onder acute stress en zo ja, welke rol speelt het stresshormoon cortisol hierin? over deze kwesties gaat dit artikel.",
author = "C. Gijsen and T. Smeets and M. Jelicic and H.L.G.J. Merckelbach",
year = "2008",
month = "1",
day = "1",
doi = "10.1007/BF03077111",
language = "English",
volume = "1",
pages = "9--14",
journal = "Neuropraxis",
issn = "1387-5817",

}

Acute stress, cortisol en het geheugen: hoe hangen ze samen? / Gijsen, C.; Smeets, T.; Jelicic, M.; Merckelbach, H.L.G.J.

In: Neuropraxis, Vol. 1, 01.01.2008, p. 9-14.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Acute stress, cortisol en het geheugen: hoe hangen ze samen?

AU - Gijsen, C.

AU - Smeets, T.

AU - Jelicic, M.

AU - Merckelbach, H.L.G.J.

PY - 2008/1/1

Y1 - 2008/1/1

N2 - Wanneer we in een stressvolle situatie terecht komen, reageert ons lichaam met een aantal fysiologische responsen, die ervoor zorgen dat we klaar zijn voor fight-or-flight (vechten-of-vluchten). Deze automatische en primitieve toestand heeft in de eerste plaats uiteraard een beschermende functie. Maar wat zijn de fysiologische mechanismen die eraan ten grondslag liggen en welke invloed hebben ze op ons geheugen? heeft de verwerking van nieuwe informatie of het ophalen van oude herinneringen te lijden onder acute stress en zo ja, welke rol speelt het stresshormoon cortisol hierin? over deze kwesties gaat dit artikel.

AB - Wanneer we in een stressvolle situatie terecht komen, reageert ons lichaam met een aantal fysiologische responsen, die ervoor zorgen dat we klaar zijn voor fight-or-flight (vechten-of-vluchten). Deze automatische en primitieve toestand heeft in de eerste plaats uiteraard een beschermende functie. Maar wat zijn de fysiologische mechanismen die eraan ten grondslag liggen en welke invloed hebben ze op ons geheugen? heeft de verwerking van nieuwe informatie of het ophalen van oude herinneringen te lijden onder acute stress en zo ja, welke rol speelt het stresshormoon cortisol hierin? over deze kwesties gaat dit artikel.

U2 - 10.1007/BF03077111

DO - 10.1007/BF03077111

M3 - Article

VL - 1

SP - 9

EP - 14

JO - Neuropraxis

JF - Neuropraxis

SN - 1387-5817

ER -