CERN wil met Limburgse instellingen beursfraude opsporen

Press/Media: Public EngagementPopular

Description

Onderzoeksinstituut CERN gaat samenwerken met kennisinstituut CORMEC in Roermond en de Universiteiten van Maastricht en Wageningen. Ze gaan samen kijken of ze fraude op de financiële markten kunnen opsporen. In het instituut in Zwitserland wordt onderzoek gedaan naar de oerknal. Dat gebeurt met een deeltjesversneller, waarbij onderzoekers deeltjes met enorme snelheden op elkaar laten botsen. Die botsingen leveren heel veel data op. Zo worden onder andere de krachten gemeten die vrij komen en de snelheid waarmee de protonen op elkaar botsen. Om al die data te kunnen verwerken, zijn in Zwitserland nieuwe technieken ontwikkeld. Die technieken gaan de partijen nu ook toepassen op de financiële markten.

Period20 Feb 2020 → 25 Feb 2020

Media coverage

2

Media coverage

Media contributions

2

Media contributions

 • TitleCERN wil met Limburgse instellingen beursfraude opsporen
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletDagblad de Limburger
  Media typeTelevision
  Country/TerritoryNetherlands
  Date25/02/20
  DescriptionOnderzoeksinstituut CERN gaat samenwerken met kennisinstituut CORMEC in Roermond en de Universiteiten van Maastricht en Wageningen. Ze gaan samen kijken of ze fraude op de financiële markten kunnen opsporen. In het instituut in Zwitserland wordt onderzoek gedaan naar de oerknal. Dat gebeurt met een deeltjesversneller, waarbij onderzoekers deeltjes met enorme snelheden op elkaar laten botsen. Die botsingen leveren heel veel data op. Zo worden onder andere de krachten gemeten die vrij komen en de snelheid waarmee de protonen op elkaar botsen. Om al die data te kunnen verwerken, zijn in Zwitserland nieuwe technieken ontwikkeld. Die technieken gaan de partijen nu ook toepassen op de financiële markten.
  Producer/AuthorL1
  URLhttps://l1.nl/l1mburg-centraal-cern-wil-met-limburgse-instellingen-beursfraude-opsporen-155437/
  PersonsJoost Pennings
 • TitleWageningen Universiteit speurt met deeltjesversneller naar beursfraude
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletWageningen University
  Media typeOnline
  Country/TerritoryNetherlands
  Date20/02/20
  DescriptionWageningen University & Research (WUR), de Europese organisatie voor kernonderzoek (CERN) en het Commodity Risk Management Expertise Center (CORMEC) tekenden een overeenkomst om gezamenlijk onderzoek te gaan doen. Doel van dit onderzoek is nieuwe methodes te vinden om grondstoffen- en financiële markten te beschermen tegen malversaties (fraude), onregelmatigheden te identificeren die de integriteit van deze markten schaden en het ontwerp en de regulering van deze markten te verbeteren.
  Producer/AuthorWageningen University
  URLhttps://www.wur.nl/nl/show/WUR-CERN-en-CORMEC-slaan-handen-ineen-om-grondstoffen-en-financiele-markten-te-beschermen.htm
  PersonsJoost Pennings

Keywords

 • Fraud
 • CERN
 • High Energy Physics
 • Risk management