BNR Werkprofessor - Data science is de toekomst, het heden en het verleden

Press/Media: Public EngagementPopular

Description

Data science, ofwel in het Nederlands: data-wetenschap. Deze podcast is een serie van drie afleveringen over data science met professoren van de Universiteit Maastricht en het Brightlands Institute for Smart Society (BISS).

Ben je beter af met voorspellingen van een algoritme, dan met je eigen beslissingen? Worden we geholpen, of juist gestuurd? “De basis van Data Science is puur vanuit de data nieuwe kennis halen. Daar zit enorme kracht in, maar ook een enorm risico.” Rudolf Müller van BISS is aan het woord in de eerste in een driedelige serie van BNR Nieuwsradio podcasts over Data Science.

Period21 Jun 2021

Media contributions

1

Media contributions

 • TitleDATA SCIENCE IS DE TOEKOMST, HET HEDEN EN HET VERLEDEN
  Degree of recognitionNational
  Media name/outletBNR Werkprofessor
  Media typeRadio
  Country/TerritoryNetherlands
  Date21/06/21
  DescriptionOver de aflevering
  Smartphones en andere smart devices; ze zijn hedendaags niet meer weg te denken. Technologische ontwikkelingen gaan hand in hand met ons dagelijks bestaan. Luister jij bijvoorbeeld naar jouw smart device die jou vertelt welke kleding je aan moet op basis van de weersvoorspelling? Er zijn volgens wetenschappers talloze van dit soort dingen die voorspeld kunnen worden aan de hand van data, maar is dit wel echt zo en kloppen deze voorspellingen wel?


  BNR
  Dit is de eerste uit een serie van drie podcasts over data science. Aan het woord komen professoren van de Universiteit Maastricht en het Brightlands Institute for Smart Society (BISS). Vandaag praten we met Rudolf Müller.

  Rudolf Müller is hoogleraar Quantitative Economics aan de Universiteit Maastricht en is verbonden aan het BISS institute. Zijn werk bij BISS richt zich op het ontwerpen van slimme service systemen, waarbij hij vanuit een multidisciplinair perspectief de rekenprestaties, gebruikerstevredenheid en economische prestaties op één lijn brengt. Rudolf vertelt ons vandaag over data science in het algemeen. Volgende week is Lisa Brüggen te gast, die vertelt over het gebruik van data science en de biases daarvan. Ten slotte sluiten wij deze serie af met Gijs van Dijck komt praten over ethische en juridische vraagstukken binnen data science en de maatschappelijke context.

  Data science binnen de digitalisering
  Rudolf vertelt: “Er is enorm veel data en enorm veel toegang tot data. Wij zitten eigenlijk nu in een stadium van de digitale ontwikkeling waarbij wij een volledige digitale tweeling van onszelf aan het bouwen zijn.” Volgens Rudolf kunnen wij tegenwoordig door het leren bouwen van nieuwe vormen van algoritmen, verschillende aspecten begrijpen zonder dat daar specifieke kennis voor nodig is. Hoe kan je hier iets mee doen als ondernemende professional? Je hoort het in deze aflevering!

  Is data science de toekomst?
  Digitalisering is nieuw, maar dat is het gebruik van data voor het nemen van besluiten eigenlijk niet. Zodra duidelijk is wat je wil bereiken met verzamelde data, kan je als ondernemer eventueel algoritmen opbouwen en deze implementeren in je ondernemingsstrategie. Rudolf Müller geeft in deze aflevering antwoord op vragen als: hoe ver willen we data science ons laten brengen? Wat willen we voorspellen? Hoe kwetsbaar is dat eigenlijk?
  Producer/AuthorBNR Werkprofessor
  URLhttps://www.bnr.nl/podcast/werkprofessor/10445098/data-science-is-de-toekomst-het-heden-en-het-verleden
  PersonsRudolf Müller