BNR Radio: Onze planeet | Presteren we slechter bij meer luchtvervuiling?

Press/Media: ResearchPopular

Description

We weten dat luchtvervuiling slecht kan zijn voor de gezondheid, maar heeft het ook een effect op onze cognitieve prestaties? Dat hebben ze onderzocht.... bij schakers.

Onderzoeker Steffen Künn van de Universiteit Maastricht komt uit de economische hoek. Hij raakte dankzij de zoektocht van een student geïnteresseerd in de vraag wat luchtvervuiling doet met onze cognitie. Want als daar een negatief effect te zien is, heeft dat dan wellicht ook een negatief effect op de gehele economie?

Om daarachter te komen hadden ze een setting nodig waarbij prestaties goed te meten en vergelijken zijn. Zo kwamen ze uit bij meerdaagse schaakevenementen. Groot voordeel van zo'n toernooi: je hebt meerdere dagen en verschillende niveaus van vervuiling die je naast elkaar kunt leggen, je kunt prestaties vergelijken met een schaakcomputer als mooie baseline, en er zitten mensen van gelijke niveaus tegenover elkaar, dus ook dat kun je naast elkaar leggen.

Wat zagen ze toen ze dat deden: meer luchtvervuiling betekende meer fouten en ergere fouten. De kans op fouten nam in sommige gevallen zelfs toe met 26 procent! Lees hier meer over het onderzoek: Indoor Air Quality and Strategic Decision-Making.

Period8 Aug 2022

Media contributions

1

Media contributions