'Troostmeisjes': De structurele ontkenning van seksuele slavernij

Activity: Talk or presentation / Performance / SpeechesTalk or presentation - at conferenceAcademic

Description

‘Troostmeisjes’: De structurele ontkenning van seksuele slavernij

Achtergrond
Afgelopen jaar maakten Zuid-Korea en Japan bekend dat ze tot een akkoord waren gekomen over de zogenaamde ‘troostmeisjes’ (ianfu). Een in termen van ontkenning veelzeggend begrip, want in werkelijkheid gaat het om o.a. Koreaanse slachtoffers van een systeem van seksuele slavernij dat door Japan tijdens WOII werd geïmplementeerd. De deal voorziet in een door de Zuid-Koreaanse regering op te richten Fonds voor Verzoening en Herstel waaraan Japan ook een substantiële bijdrage zal leveren. Hiermee lijkt dus een einde te komen aan een controverse die al vanaf WOII bestaat en zal er eindelijk erkenning en genoegdoening zijn voor de slachtoffers en hun leed. Uit de bijdrage zal blijken dat het tegendeel echter waar is. De deal signaleert namelijk de volgende fase in een proces van ontkenning dat tekenend is voor hoe Japan als de direct verantwoordelijke partij op structurele wijze het slachtofferschap van de vrouwen (heeft) ontkend.

Doel
Deze bijdrage boogt dit historische proces van ontkenning te analyseren en op de implicaties die daaruit volgen te reflecteren.

Resultaten
Uit het artikel zal duidelijk worden dat het verhaal van de ‘troostmeisjes’ bij uitstek een verhaal van ontkenning is en dat de rol die taal daarin speelt onmiskenbaar is. Tijdens de oorlog speelde taal eerst een belangrijke rol in de dehumanisering van de slachtoffers en het taalgebruik van de Japanse autoriteiten faciliteerde daarmee het geweld tegen de slachtoffers. Na de oorlog is het taalgebruik van de Japanse autoriteiten erop gericht geweest om iedere betrokkenheid bij de seksuele slavernij te ontkennen.
Period17 Jun 2017
Event titlePanel Sessie - Taal van ontkenning bij criminaliteit en mensenrechtenschendingen : Congres Nederlandse Vereniging voor Criminologie (NVC)
Event typeConference
OrganiserNederlandse Vereniging voor Criminologie (NVC)
LocationLeiden, NetherlandsShow on map